Jukurit sarjakärjessä - Katsaus alkukauteen

Runkosarjan piikkipaikka 12 kierroksen jälkeen on ”ihan ok juttu”. Reilu 3,5 tehtyä maalia per peli on hyvä saldo. Kaksi päästettyä maalia per peli on erinomainen – ”voittava taso”.

Katsaus alkukauteen

Runkosarjan piikkipaikka 12 kierroksen jälkeen on ”ihan ok juttu”. Reilu 3,5 tehtyä maalia per peli on hyvä saldo. Kaksi päästettyä maalia per peli on erinomainen – ”voittava taso”. Näissä molemmissa tilastoissa olemme sarjan kärkipäässä. 21 ylivoimamaalia on myös erinomainen asia ja siinä olemme muita kärkijoukkueita edellä. Mutta tilastot ovat historiaa ja vain tulevaisuus merkitsee. Jos katsotaan tuloksen taakse, joukkueessamme on vielä rutkasti reserviä jäljellä. Yksilöiden välillä on ollut eroja ja yksilötasolla jokaisella on varaa parantaa.

Ensi maanantaina pysähdymme yhdessä johtoryhmän kanssa analysoimaan omaan toimintaamme, pelaamistamme, pelaajiamme sekä kilpailijoitamme. Se kuuluu osana meidän kausirutiineihimme. Pelin ja pelaajien kehittyminen on tärkeintä. Isoin juttu on omien rajojen ylittäminen ja henkinen heittäytyminen kehitykselle sekä joukkueen eteen. Tilastot ja tehopisteet ovat sekundaarista.

Liigan toimisto ilmoitti taannoin, että KooKoo, hallitsevana Mestiksen mestarina pelaa Liigassa kaudella 2015 – 2016. Uutinen otettiin Jukureissa ilolla vastaan, sillä se oli osoitus, että lisenssijärjestelmän vaiheilla olleet puheet ja teot kulkivat käsi kädessä. Ilman sarvia ja hampaita, omasta reviiristäni voinen kommentoida, että Jukureilla on monin osin pullat yhtä hyvin, ellei paremmin, uunissa kuin muutamilla Liigajoukkueilla tai sinne nostetuilla Sportilla ja KooKoolla.

Liigaa silmällä pitäen olemme pyrkineet nostamaan vuosi vuodelta vaatimustasoa kaikessa urheilutoiminnassa varustehuollosta pelaajan henkilökohtaiseen vastuuseen itsensä kehittämisestä.  Muutosta on ajettu läpi pikku hiljaa ja varoen liian suuria harppauksia. Asiat eivät ole mitään ”jumaltiedettä”, vaan arjen ammattimaisuus lähtee pienistä asioista. Olen alusta asti sanonut, että se taso joka riittää Mestiksessä, ei riitä alkuunkaan Liigassa. Tähän on hyvä valmistaa itseään kunkin meistä.

Lopuksi vastaan vielä muutamiin Jukureiden viestintätiimin esittämiin kysymyksiin.

Millainen kokemus ja mahdollisuus tänään uutisoitu Jokeri-komennus on Erno ”Epi” Ripatille?
- Sitä pitää kysyä myöhemmin Ernolta itseltään, mutta monesti se, että pääsee pelaamaan ikäluokan kärkijoukkueita ja pelaajia vastaan, ja näkee, että pärjää siellä, antaa itseluottamusta ja lisäboostia itsensä kehittämiselle. Se, että on pelannut muutaman Mestis-pelin, ei takaa siellä vielä mitään, vaan peliaika ja rooli on ansaittava alusta asti.
 
Mikä turnaus on kyseessä?
- A-nuorten liigajoukkueet pelaavat neljä turnausta, jossa pelataan kolmen päivän aikana kolme ottelua. Se on kova henkinen rutistus. Jokainen joukkue osallistuu kauden aikana kahteen turnaukseen. Ne ovat hyviä tapahtumia kustannussäästöjen takia, mutta myös pelaajatarkkailu mielessä.

- Maajoukkuevalmennusta, NHL-scoutteja, Pohjois-Amerikan yliopistovalmentajia, pelaaja-agentteja ja Liigaseurojen väkeä on paikalla, joten turnauksessa voi antaa näyttöjä laajalle porukalle. Lähden itsekin sinne tapaamaan ihmisiä ja seuraamaan pelaajia. Lisämielenkiintoa tuo tietysti Ernon mukana olo.

 Ja kuinka pitkään ”Epi” on Jokereissa?
- Tämä piti tapahtua jo viime keväänä, mutta loukkaantuminen esti reissun silloin. Nyt on ensi viikosta sovittu. Sen jälkeen katsotaan jatkoa rauhassa. Keskustellaan ja puntaroidaan yhdessä Ernon sekä valmennuksen kanssa mikä on reissun anti ja tehdään sitten jatkosuunnitelmat.

- Ripatilla on Jukureiden kanssa solmimastaan kolmevuotisesta sopimuksesta vielä vajaat kaksi kautta jäljellä. Edessä on kuitenkin armeijaan lähtö tammikuussa, joten oikean pelipaikan löytäminen on ensiarvoisen tärkeää pelaajan kehittymisen kannalta. Kun Ernon kanssa tehtiin toissa keväänä sopimus, oli yhteinen tavoite, että hän on viimeisellä sopimuskaudellaan 2015 – 2016 Mestis-tason pelaaja.

- Minusta Erno on tavoitteessa pysynyt, mutta toisaalta rimaa on nostettava, että hän olisi kahden kauden päästä Liigapelaaja, meidän tarkoitus on kehittää vähintään liigapelaajia, ei Mestis-pelaajia.

A-nuoret ovat aloittaneet kautensa hyvin. Sarjasijoitus on Mestiksen kolmas, mitä mieltä olet?

- Jussi Hyvärinen on saanut keskittyä nyt kolmatta kautta päätoimisesti vain oman joukkueensa valmennukseen ja kehitys on seurausta tästä systemaattisesta vaatimustason nostosta. Puuhastelu on muuttunut tavoitteelliseksi toiminnaksi, jota edustusjoukkue tukee hyvällä yhteistyöllä.

- Omista kasvateista Elmeri Laamanen on pelannut kuudessa Mestis-ottelussa ja alkukaudesta yhteensä yhdeksän A-ikäistä pelaajaa on vieraillut edustusjoukkueen treeneissä. Se on uutta Jukureissa. Antti Pennanen vieraili kevään ja kesän aikana kaikkien Jukuri-joukkueiden treeneissä. Haluamme osoittaa, että välitämme omista pelaajistamme. Olemme menneet yhteistyössä eteenpäin.

- Pelaajia arvioidessa ja kehitystä seuratessa standardi ei ole enää Mestis, vaan Liiga. Tämä luo tietysti uudenlaisen tilanteen myös seuran edustus- ja etenkin junioripelaajillemme. Me viestitämme heille, että välitämme. Pelaajien tehtäväksi jää välittää omasta kehittymisestään.

Edustusjoukkue on voittanut yhdeksän ottelua putkeen, missä on onnistuttu?
- Ei tässä mitään putkia kannata ajatella. Lyhyesti ollaan puolustettu ihan hyvin ja maalivahtipelaaminen on ollut kunnossa. Ylivoimapeli on ollut tehokasta. Yksilötasolla on varaa parantaa.

Lopuksi, kapteeni Juuso Akkasen paluuta on odoteltu paljon, nähdäänkö lähiaikoina?
- On hän jäällä käynyt, joten toivottavasti kohta puolin saadaan mies mukaan. Myös Samuli Piipposen toipuminen on edistynyt. Juuso Sipola on poissa vuoden vaihteeseen.

Syysterveisin,
Tommi Kerttula

Urheilujohtaja
Jukurit HC Oy

Jukurit jahtaa kymmenettä perättäistä voittoa keskiviikkona 15.10.2014, kun viikinkiluolaan saapuu Peliitat. Ottelu alkaa 18.30.