Jukurit tyytyväisenä sarjajärjestelmän muutoksesta

Jääkiekon SM-liigan, Suomen Jääkiekkoliiton ja Mestiksen välillä on sovittu suomalaisen jääkiekon sarjajärjestelmän uudistamisesta kaudesta 2013-2014 eteenpäin.

Jääkiekon SM-liigan, Suomen Jääkiekkoliiton ja Mestiksen välillä on sovittu suomalaisen jääkiekon sarjajärjestelmän uudistamisesta kaudesta 2013-2014 eteenpäin. Uudistuksen ydinsisältö on SM-liigan siirtyminen lisenssipohjaiseen järjestelmään, jossa jokaisen – nykyisen ja uuden – liigajoukkueen on täytettävä tietyt taloudelliset ja urheilulliset kriteerit.

SM-liigan ja Mestiksen välillä pelatut kevään karsintapelit lopetetaan. Kaudesta 2013-2014 alkaen Mestiksen mestarilla on mahdollisuus halutessaan hakea liigalisenssiä ja sen myötä paikkaa Jääkiekon SM-liigassa. Uudistuksen myötä Mestiksen sarjaohjelma jatkuu pudotuspelein pidemmälle kevääseen mahdollistaen pidemmän sarjakauden kaikille Mestis-seuroille.

- Kriteerit määritellään syksyn aikana huippukiekon neuvottelukunnassa. Uskon, että maakunien keskuskaupunkien seuroilla on mahdollisuus liiganousuun, huippukiekon neuvottelukunnassa ja Jääkiekkoliiton hallituksessa istuva Mikkelin Jukureiden puheenjohtaja Jukka Toivakka arvioi YLE:lle.

SM-liigan puheenjohtaja Hannu Penttilän mukaan uusien talousalueiden saaminen Liigan piiriin toisi myös talouskasvua.

– Sitä sillä tavoitellaan. Jos Liigaan tulee uusia joukkueita, se tuo aina sarjalle jotain myös mukanaan, Penttilä kommentoi Aamulehdelle.

Mestiksen mestari voisi siis jatkossa nousta Liigaan, jos joukkueen talous ja olosuhteet ovat tarpeeksi hyvässä kunnossa.

Mestis-seuran ei tarvitse Penttilän mukaan odotella jonkun Liiga-seuran konkurssia tai mahdollista lähtöä muihin sarjoihin, sillä puheenjohtajan mukaan Liigaa voidaan jatkossa laajentaa.

– Tästä on käyty Liiga-joukkueiden kanssa keskusteluja. Sarjajärjestelmää voi aina muokata ja uskon, että 15–16 joukkueen Liiga voisi olla hyvinkin mahdollinen.

Jukureiden tuore urheilujohtaja Tommi Kerttula tervehtii myös ilolla muutosta.

- Olemme valmistautuneet jo pitkään menestymään tässä sarjassa, joten meidän arkeen ja perustekemiseen asialla ei ole suurta vaikutusta, mutta tottakai sarjan ympärillä kiinnostus kasvaa ja se on hyvä juttu.

Kerttulan mielestä sarjamuutoksesta nousee kaksi asiaa päällimäisenä mieleen.

- Se insipiroi seuroja kokonaisvaltaiseen seurayhteisön kehittämiseen. Lisäksi postiivisia vaikutuksia on varmasti myös pelaajakehitykselle sarjakauden pidentymisen myötä.

Lähteet:
Yle Etelä-Savo, aamulehti.fi, mestis.fi ja Jukurit tiedotus.