Patrik Lostedt viihtyy Jukureissa

32-vuotias laitahyökkääjä pelaa toista kevättään jukuripaidassa. Konkari on viihtynyt Jukureissa hyvin.

Kuva: Petri Lyytikäinen

Helsinkiläislähtöinen Patrik "Pate" Lostedt siirtyi Jukureihin viimekaudella aivan siirtorajan kynnyksellä. 32-vuotias laitahyökkääjänä nykyisin pelaava Lostedt on viihtynyt hyvin Mikkelissä.

- Tämä on sopivan kokoinen kaupunki ja kaikki löytyy mitä tarvitsee. Sitten on tietysti juuri se, että moni tuntee ja tietää toisensa mikä tuo sellaisen ihan mukavankin ilmapiirin, Lostedt puhelee. 

- On tää tehnyt mulle ihan hyvääkin, kun olen koko ikäni siellä asunut ja periaatteessa pelannutkin. Kyllä mä olen viihtynyt todella hyvin. Minulla on vaimo ja kaksi lasta, jotka käyvät täällä välillä ja ollaan kaikki viihdytty se aika, mikä ollaan yhdessä Mikkelissä vietetty.

Mikkelissä ollessaan Lostedt keskittyy vain jääkiekkoon, joten vapaa-aikaakin jää riittävästi.

- Perheen ollessa täällä käydään yleensä tekojääradalla luistelemassa ja tietysti kahden lapsen kanssa päivä menee leikkiessä ja touhutessa. Tietysti, kun perhe on poissa, niin päivät menee myös aikalailla kahvitellessa ja välillä yritän jonkun leffankin katsoa. Sitten tietysti yritän syödä hyvin, kun täällä Mikkelissä on hyviä ravintoloita, Lostedt kehuu. 

Kokeneelta hyökkääjältä löytyy kokemusta Liigasta HIFK:n ja Bluesin liigajoukkueista. Lostedt tavoittelee edelleen liigapaikkaa, mutta suuri halu olisi mennä sinne Jukureiden mukana. 

- Tottakai tavoite on edelleen ollut liiga, mutta hienoin asia olisi Jukureiden kanssa mennä sinne. Se on siellä tavoitteena ja taustalla, mutta sen maailman mä oon kokenut ja se on hienoa aikaa tottakai. Sen takia täälläkin olen, että sitä tavotellaan ja kyllä mä sinne haluun vielä ja uskon, että siellä vielä pystyisin pelaamaan, kertoo Lostedt.

- En mä sinne haikaile tai mitään, mutta jos mahdollisuus tulee eteen niin se on ihan plussaa vaan.

Lostedt kärsi SM-Liiga uransa aikana lukuisista loukkaantumisista, eikä päässyt pelaamaan kokonaista kautta ilman vammoja. Tällä kaudella Lostedt on kuitenkin saanut pelata terveenä.

- Kyllähän se antaa sellaista lisäkipinää tuohon pelaamiseen aina, että sä pystyt tavallaan kehittämään itseäsi ja normaalisti harjoittelemaan. Mitä pidemmälle kausi menee, sitä parempaa se pelikin tulee aina olemaan, kun saa rauhassa harjoitella ja ns. toteuttaa itseään. 

Jukureissa asiat hoidetaan kuin liigajoukkueessa

Erityisen tyytyväinen HIFK:n kasvatti on ollut Jukureiden koko seurajohdon tapaan hoitaa asiat. Paljon nähnyt Lostedt kehuu olosuhteita Jukureissa loistaviksi.

- Hienolta tämä on tuntunut. Täällä asiat hoituu ihan niin kun liigajoukkueessa hoituu. Seurajohto on hoitanut taustatyöt asumisen kannalta loistavasti ja kaikki olosuhteetkin hallilla ovat täysin liigatasoa, kehuu Lostedt.

Lostedt on ollut myös joukkueen hyvään sisäiseen henkeen, jossa kemiat ovat kohdallaan. Hänet otettiin viime keväänä hyvin mukaan joukkueeseen.

- Meillä on ollut hyvä porukka ja paljon mukavia tyyppejä niin se on auttanut tähän sopeutumiseen todella hyvin. Sarjanakin Mestis on mennyt hirveästi eteenpäin aiemmilta vuosilta ja on kovia vääntöjä joka ilta. Kyllä tää on tosi motivoivaa ja mukavaa pelata Jukureissa ja olen ollut todella tyytyväinen, iloitsee Lostedt.

Lostedtin vahvuuksiin pelaajana ei kuulu suuremmin pelinrakentaminen saatika maalinteko. Pitkä maaliton putki päättyi kuitenkin lopulta kotikaukalossa KooKoota vastaan, kun hän iski 3-2-voittomaalin. Tämän jälkeen Lostedt intoutui tekemään kolmessa seuraavassa ottelussa kaksi maalia ja nosti kauden maalisarakkeensa jo kolmeen. 

- En maalisteosta suurinta huolta kanna ja niitä tulee jos tulee, mutta tottakai se on mukavaa tehdä maaleja ja auttaa sitä kautta joukkuetta. Olihan se ihan mukava tunne ja eihän se maalinteko kiellettyäkään mulle ole, Lostedt naurahtaa.

Puolustajasta laitahyökkääjäksi

Nykyisin laitahyökkääjänä pelannut Lostedt sai ensimmäiset oppinsa jääkiekkoon puolustajana.

- Koko juniori-ikäni pelasin puolustajana, kuten myös kolme ekaa kautta Mestiksessä, kun en HIFK:n liigajoukkueeseen mahtunut. 

Lostedt pääsi toisen kerran yrittämään liigapaikkaa, mutta puolustajana ura liigassa ei auennut. Päävalmentaja siirsikin hänet puolustajasta hyökkääjäksi ja sillä tiellä ollaan edelleen. 

- Mestiskausien jälkeen sain HIFK:sta uuden mahdollisuuden, silloin joukkuetta valmensi Doug Shedden. Aloitin sillon pakkina, mutta Shedden sanoi, että näkee minut paremmin laitahyökkääjänä ja hän saisi minusta siinä paikalla paremmin irti. Sen jälkeen pelasin sitten hyökkääjänä koko liigaurani, tarinoi Lostedt. 

Patrik Lostedt tunnetaan lätkäpiireissä hyvin fyysisenä pelaajana, joka ei kaihda taklauksia ja tappeluita. Nykyinen pelitapa iskostui häneen jo nuorena.

- Se ehkä tulee pitkälti HIFK:sta, kun siellä painotettiin normaalia enemmän fyysisyyttä ja sitten tietysti tykkäsin katsoa paljon NHL:ää. Sillon muhun iski se fyysinen peli ja loppuunasti pelaaminen mitä varsinkin pohjoisamerikkalaiset pelaajat harrastaa. 

- Pakkina pelatessa huomasin, että taklaukset osuivat ja tykkäsin taklata, sillä tavalla sain aina heräteltyä joukkuetta. Itse olen aina arvostanut pelaajia, jotka pelaavat fyysistä peliä ja pelaavat  ja uskovat voittoon aina loppuun asti, kertoo Lostedt.

Hyvin kliseinen kysymys: Mitä ominaisuuksia Lostedt ottaisi pelikavereiltaan, jos saisi valita? 

- Siellähän olisi vaikka mitä, mitä voisin ottaa, mutta ehkä Rohtlan Jessen nopeuden, Laineen (Mikon) laukauksen ja (Toni) Jalon peliälyn niin siinähän on vähän kaikkea yhdisteltynä, hyökkääjä naurahtaa. 

Kysyttäessä mieleenpainuvimmasta tapahtumasta jääkiekossa Lostedt kertoo pelikavereiltaan kuulemansa tarinan eräästä pelin aikana sattuneesta tilanteesta.

- No itse en oo ollut todistamassa, mutta kaksi legendaarista pelaajaa kenen kanssa oon pelannut samassa joukkueessa Kari Kautto ja Santeri Heiskanen pelasivat vastakkain. Siihen aikaan Kautto pelasi Bluesissa tai IFK:ssa ja Heiskanen Jokereissa ja niillä oli maalinedustakahakka. Kaverit olivat kaatuneet jäähän ja pelin jatkuessa Kautto yritti avata Heiskasen luistimennauhoja, mutta sillä (Heiskasella) oli tuplasolmu niin Kautto ei saanut niitä auki, Lostedt muistelee naurahtaen. 

Kun selässäsi lukee nimi Lostedt, niin saat kuulla paljon provosointia sekä katsojilta että pelaajilta. Liigapaikkakunnista ovat jääneet mieleen erityisesti Pori ja Oulu, missä huuteluja kuului jatkuvasti. 

- Kyllähän sitä kaiken maailman älyttömyyksiä välillä kuulee ja ne yrittää päästä ihon alle. Viime kaudella oli kuitenkin yksi -sarjan peli ja joku nuori jätkä tuli sanoo että: "Lostedt sun aikas meni jo". Tokasin siihen vaan, että lue huomenna lehdestä, kun tiesin sillon, että siirryn tänne Mikkeliin, Lostedt kertoo.

Lostedt uskoo Jukureiden mahdollisuuksiin Sportia vastaan

Lostedt luonnehtii tulevaa puolivälierävastustaja Sportia kovaksi ja tasaiseksi joukkueeksi, jolla on neljä hyvää ja tasaista ketjua. Lisäksi hän näkee Jukureilla täydet mahdollisuudet voittoon tasaisessa Mestiksessä, missä kuka tahansa voi voittaa kenet vain. 

- Viimeisin peli vaikka hävittiin niin meillä oli siinä mahdollisuudet kääntää peli voittoon. Kyllä mä uskon, että kun maltetaan pelata omaa pelitapaa vaihdosta toiseen ja noudattaa sitä, niin meillä on tosi hyvä mahdollisuus voittaa.

- Meidän on pidettävä peli tarpeeksi nopeana, mutta silti tarpeeksi huolellisena. Täytyy päästä niiden päähän luomaan painetta. kon että niillä isoin heikkous on kuitenkin puolustuspäässä, Lostedt tuumii.
Toista kevättä viikinkipaidoissa pelaava Lostedt tulee antamaan playoffeissa kentälle kaikkensa ja taistelee joukkueen eteen loppuun asti.

- Yritän ainakin niitä taklauksia tuoda aika paljon. Tietysti sen ehdoilla ei mennä, vaan mennään tilanne kerrallaan, mutta se on se mun juttu. Näin keväällä varsinkin on tärkeää saada vastustajan pakistoa pehmennettyä ja silloin niitä virheitäkin sattuu herkemmin, kun päästään iholle.

Lostedt haluaa omaan peliinsä vieä enemmän pohjoisamerikkalaista tyyliä.

- Tottakai pitää vielä vaan suoraviivastaa ja enemmän röyhkeyttä saada tohon omaan pelaamiseen: maalille ajoa ja semmosta. Sitä mä lähden tavoittelemaan ja uskon, että sitä pystyn tarjoamaan, Lostedt kertoo.

Lähes 200 ottelua Liigassa pelannut Lostedt osaa vastustajien hiillostamisen. Nähtäväksi jää löytyykö Sportin joukkueesta juttukaveria.

- Yhessä pelissä oli sen Henrionin kanssa vähän höpöttelyä ja juttelua. Katotaan mitä kanukki tuumaa, kun nähdään useana iltana peräkkäin, mutta ei mitään: koitetaan höpötellä ja katsotaan mihin pelit vie.

32 vuotiaan Lostedtin ura voi jatkua tämän kauden jälkeenkin. 

- Kyllä mä uskon, että ura voi jatkua ja se on myös Jukureiden mielenkiinnosta kiinni. Itsellä on ainakin positiivinen tunne ja ajatus tämänaikan ja tekemisen suhteen. Kun terveys on kunnossa ja muuta niin kyllä mulla intoa riittää vielä ja mielellään täällä olisin. Se nähdään kuitenkin varmaan keväällä tai muuten tulevaisuudessa, että mitkä ne jatkosuunnitelmat ovat, päättää Lostedt.