Thomas Olsen haluaa jättää jäljen itsestään niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin

Thomas Olsen on kypsynyt hitaasti, mutta varmasti aina maajoukkueympyröihin saakka kasvattajaseurassaan Vålerengassa. Nyt, 29-vuotiaana norjalaislaituri kokee olevansa valmis seuraavan askeleen ottamiseen Suomessa, jossa hän haluaa jättää jälkensä mikkeliläiseen kiekkoyleisöön.


Kun puhutaan seurauskollisuudesta, voi yhtään epäröimättä nostaa esiin tulevan kauden jukuripelurin, Thomas Olsenin nimen. 29 vuotta kesäkuussa täyttänyt norjalaishyökkääjä on kantanut koko tähänastisen uransa vain ja ainoastaan kasvattajaseuransa Vålerengan peliasua. Tänä syksynä tuo mittava jakso päättyy, kun Olsen pukeutuu Jukurien pelipaitaan.

Päätös uuteen maahan ja seuraan siirtymisestä ei luonnollisestikaan ollut aivan mutkaton. Olsen kuitenkin koki, että oman uran kannalta se siirto oli tehtävä.

- Lähtöpäätös oli helppo tehdä, mutta samaan aikaan kuitenkin vaikeaa, koska olin pelannut koko urani Vålerengassa. Sain kuitenkin mahdollisuuden pelata paremmassa sarjassa, joten oli helppo valinta lähteä. Kasvattajaseuran jättäminen on kuitenkin aina vaikeaa, Olsen toteaa.

- Halusin päästä kokeilemaan kovempaan sarjaan ja tämä oli itselleni hyvä askel urallani. Jukurit vaikutti myös hyvältä paikalta minulle, joten sekä sarja että joukkue vaikuttivat päätökseeni tulla tänne.

Olsen siirtyy ikänsä puolesta melko varttuneena pelaajana ensi kertaa kotimaansa ulkopuolelle. Olsenin kohdalla siirron voi kuitenkin kokea luonnollisena jatkumona uralla. Kehitystä on tapahtunut vuosi vuodelta ja mennyt kausi oli todellinen läpilyönti, kun norjalaislaituri iski 29 maalia ja 43 pistettä sijoittuen koko sarjan maalipörssissä toiseksi.

Erityiskiitokset nousujohteisten otteiden takana Olsen jakaa kaksi viime kautta Vålerengaa luotsanneelle ruotsalalaisvalmentaja Fredrik Anderssonille, joka johdatti oslolaisseuran Norjan liigan finaaleihin 10 vuoden tauon jälkeen. Kauden päätteeksi Olsen sai kaulaansa hopeamitalin.

- Minulla oli viimeiset kaksi kautta hyvä valmentaja. Hän luotti minuun paljon, antoi vastuuta ja auttoi kehittämään peliäni. Tunsin itseni vähän kypsemmäksi pelaajana. Tiesin omat vahvuuteni sekä heikkouteni ja pyrin pelaamaan enemmän vahvuuksillani.

- Tärkein syy kehitykselle oli varmaan se, että olen kokeneempi ja tunnen oman pelini paremmin. Minulla se otti hieman kauemmin aikaa päästä halutulle tasolle, mutta nyt koen olevani valmis seuraavaan askeleeseen urallani.

Vahvat suoritukset kotimaan kentällä ovat poikineet näytönpaikkoja myös isompiin ympyröihin, sillä Olsen pääsi ensi kertaa mukaan Norjan MM-kisaryhmään keväällä 2023. Menneenä keväänä Prahassa hyökkääjä oli mukana kisoissa toista kertaa.

- Prahan kisoissa oli hauskaa pelata upeiden fanien edessä huikeassa tunnelmassa. Pelillisesti se oli myös hieno kokemus, koska peli on laadukkaampaa. MM-kisoista on jäänyt minulle vain hyviä muistoja.

Keskittyminen Jukureissa ja voittojen metsästyksessä

Olsenille muutto Suomeen oli hyppy tuntemattomaan, sillä hyökkääjällä ei ollut juurikaan tietoa uudesta kotimaastaan. Tulevaan seuraansa hän oli hieman ehtinyt tutustumaan jo talven aikana, eikä keväällä tehdyn ensivisiitin perusteella reilun 700 000 asukkaan Oslon vaihtuminen huomattavasti pienempään Mikkeliinkään tuottanut shokkia.

- Katselin pelejä erityisesti sen jälkeen, kun tein sopimuksen tänne. Katsoin varsinkin Jukurien pelejä ja oli hauska nähdä kuinka hyviä he olivat loppukaudesta ja pudotuspeleissä, Olsen kertoo.

- En tiennyt kaupungista tai seurasta juurikaan mitään etukäteen. Muutaman täällä viettämäni päivän aikana näin kaupunkia ja jäähallin. Kaikki on tähän saakka vaikuttanut hyvältä.

Tulevaan kauteen katsoessa Olsen asettaa joukkueen pärjäämisen etusijalle.

- Tavoitteena on voittaa mahdollisimman paljon pelejä ensi kaudella. Meillä on kasassa ryhmä hyviä tyyppejä, joilla on paljon taitoa, joten odotan meidän pystyvän voittamaan paljon, Olsen toteaa.

Henkilökohtaisella tasolla ensimmäiseen kauteen täysin uudessa ympäristössä lähtee jalat maassa.

- En ole miettinyt paljoa tulevaisuutta, vaan olen keskittynyt ensimmäiseen vuoteeni uudessa sarjassa. Tärkein asia on keskittyä nyt Jukureihin ja Liigaan. Sen jälkeen nähdään, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, norjalaishyökkääjä muotoilee.

Oikealta laukova ja kovalla laukauksella varustettu hyökkääjä kuitenkin haluaa, että hän jäisi ihmisten mieliin niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Viime kaudella pelaajat ja fanit valitsivat hänet Norjan liigan vuoden roolimalli-palkinnon saajaksi.

- Se oli hyvin yllättävää. Ilmeisesti se oli iso saavutus ja palkinto. Olin hyvin nöyrä ja tunsin kunniaa saadessani sen. Minulle on hyvin tärkeää jättää jälki niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin, Olsen kertoo.

Uuteen, tulevan kauden kotiyleisöön Olsen sai ensikosketuksen jo kevään hallitapahtumassa ja hyökkääjä odottaakin jo innolla tapaavansa faneja jälleen.

- Olen kuullut paljon hyviä juttuja faneistamme ja odotan innolla tapaavani heidät. Odotan innolla jo tulevan kauden pelejä kotiyleisön edessä.