Monia polkuja kulkenut Jesse Welling palaa hyvät muistot mielessään Mikkeliin

Jesse Welling oli voittamassa pelaajana Jukureissa Mestiksen mestaruutta keväällä 2006. Tuon jälkeen sekä Jukureille että Wellingille on tapahtunut paljon ja nyt lähes 20 vuoden tauon jälkeen polut jälleen kohtaavat, kun Welling palaa uudessa roolissa Etelä-Savoon.


Jesse Wellingin kasvoille nousee leveä hymy, kun puheeksi tulee hänen edellinen visiittinsä Jukureissa, kun hän oli pelaajana voittamassa Mestis-mestaruutta joukkueessa kaudella 2005-2006. Vaikka halli on kokenut melkoisen muutoksen vajaan 20 vuoden aikana, henkilöt taustalla ovat pitkälti vaihtuneet ja sarjatasokin on eri kuin tuolloin, muistaa Welling tuon ajan edelleen kuin eilisen.

- Meillä oli tosi hyvä joukkue silloin Mestikseen. Onhan täällä hallia remontoitu ja sarjataso on nyt toinen. Organisaationa sillä tavalla menty eteenpäin, mutta erittäin hyvistä muistoista pääsi niin sanotusti tulemaan tänne. Olen kyllä hyvin viihtynyt ja kaupunki sekä organisaatio ovat tuntuneet hyvältä heti alusta alkaen, Welling muistelee.

Uusia hyviä muistoja Welling on päässyt luomaan tänä keväänä, kun aloitti työt mikkeliläisseurassa tällä kertaa valmentajana. Paluu Etelä-Savoon on tapahtunut positiivisissa merkeissä.

- Hyvä ilmapiiri ollut tehdä hommia, olen viihtynyt erittäin hyvin. Avointa vuorovaikutusta ollut alusta asti ja hyvin on lähtenyt hommat liikkeelle.

Wellingin lisäksi päävalmentaja Marko Tuomaisen johtamassa valmennusryhmässä ovat Jukka Ahvenjärvi ja Riku Helenius. Ryhmässä luotetaan paljon yhteistyön voimaan, mutta myös työnjakoa on tehty jo tässä vaiheessa selväksi.

- Uskon, että se on juuri meidän ryhmän vahvuus, kun kaikki ovat pitkään saaneet lajin parissa olla ja ollaan jokainen osaltaan monenlaisia tehtäviä ehditty näkemään. Pystytään aika monipuolisesti tuomaan tietoa koppiin.

- Tietysti meillä on tietynlainen vastuunjako työtehtävissä, mutta paljon yhdessä puhutaan asioista. Itsellä kauden aikana vastuuna tulee olemaan tilastotiedon tuottaminen päätösten tueksi. Ihan joukkueista, vastustajista ja omista yksilöistä. Enemmän tulen olemaan varmaan hyökkääjien, hyökkäyspelin ja ylivoiman kanssa hommissa, Welling avaa omaa rooliaan.

Jatkuva kehittymisen halu puskee eteenpäin

Uudelle uralle jääkiekon parissa siirtyminen oli selvää Wellingille jo peliuran aikana. Keväällä 2007 Welling löi hokkarit naulaan ja pian hän olikin jo aloittelemassa valmentajapolkua Vierumäki Unitedin U20-joukkueen päävalmentajana ikäluokan II divisioonassa.

- Kyllä se jo siinä peliuran loppuvaiheessa oli mielessä. Oli hankittuna opiskelupaikka jo viimeisinä pelivuosina ja oli aika selvää, mihin suuntaan siitä lähdetään, Welling toteaa.

Hyppy ammattilaisvalmennuksen pariinkin tapahtui nopeasti, sillä jo kaudella 2011-12 Welling toimi Risto Dufvan apuvalmentajana JYPissä. Wellingiä jo Jukureissa valmentanut Dufva oli iso vaikuttaja myös hänen valmentajauransa alkutaipaleella, sillä JYPissä voitetun mestaruuden jälkeen Welling siirtyi Dufvan mukana Lukon penkin taakse, jossa kaksikko teki töitä yhdessä neljän kauden ajan.

- Olihan se tosi tärkeää ja muutenkin ihan koulusta lähtien saanut kokeneiden ammattilaisten lähellä tehdä töitä. Se on ollut arvokasta itselleni. Ihan se miten koko valmennusura lähti käyntiin, kun toisena vuotena Jyväskylään ja mestaruus. Sieltä sitten Riston kanssa Raumalle ja hyviä vuosia siellä. Se on sellaista kokemusta, mitä ei oikeastaan voi muualta saada kuin olemalla niissä ympäristöissä, pohtii Welling.

- Sen on huomannut tässä, että moni asia on avautunut jälkeenpäin viiveellä. On tajunnut miten asioihin silloin reagoitiin ja mitä silloin tehtiin. Paljon on oppia mukaan tarttunut.

Raumalla Welling valmensi kaikkiaan seitsemän kauden ajan, jonka jälkeen vuodet ovat kuluneet pääosin Pelicansin liigaryhmässä sekä viimeisimmäksi lahtelaisten U20-joukkueen päävalmentajana. Päävalmentajana Welling on ollut lyhyet pätkät myös Kiekko-Vantaan ja Peliittojen Mestis-joukkueissa sekä Pelicansin liigamiehistössä.

- Kaiken kaikkiaan nuo pätkät päävalmentajana ovat olleet sellaisia, että uskon niiden auttaneen minua siinä, että pystyn auttamaan Vekeä [Tuomainen] roolissaan. Kun tietää sen position ja työnkuvan, niin uskon pystyväni auttamaan siinä Vekeä.

U20-joukkueessa monesti asioita tehdään pienemmällä porukalla kuin liigajoukkueissa ja vastuuta on enemmän. Welling koki vastuun kasvattaneen häntäkin.

- Tykkäsin paljon olla U20-pelaajien kanssa ja koin, että siinä pystyi omalla kokemuksella auttamaan heitä ottamaan seuraavaa steppiä. Itselle se antoi paljon, kun pienemmällä staffilla pyrittiin tekemään asiat mahdollisimman samalla tavalla kuin Liigassa. Päävalmentajana vastaa siitä kokonaisuudesta ja se tuo erilaisen asetelman siihen työntekoon.

Aika U20-joukkueen peräsimessä opetti paljon myös muusta kuin pelin valmentamisesta.

- Nykynuorison kanssa toimiminen ei missään tapauksessa ole helppoa. Kyllä siinä parin vuoden aikana kaikenlaisia haasteita kohtasi ja sai ratkoa. Varmasti auttoi kehittymään ihmisten kanssa toimimisessa ja heidän käsittelyssään. Peliä ja lajia ei pysty kuitenkaan täysin irrottamaan siviilielämästä ja kaikki sellainen vaikuttaa jääkiekkoon. Joutuu huomioimaan asioita monista eri perspektiiveistä.

Kuten valmentamiaan pelaajia, myös Wellingiä itseään työssä inspiroi jatkuva kehittymisen mahdollisuus.

- Kyllä se lähtee siitä, että ikinä tässä ei olla valmiita. Ainainen mahdollisuus kehittyä, aina mahdollisuus tehdä jotain paremmin ja sitä kautta yhdessä saavuttaa jotain. Erinomainen työyhteisö myös, missä saa tehdä töitä, sytyttää joka päivä, Welling tiivistää.

"Hyvää pohjaa ollaan saatu luotua tekemiselle"

Wellingin on päässyt heti uuden pestinsä alkuun hyödyntämään viime vuosina kerättyä kokemusta nuorten pelaajien parista. Jukurit harjoitteli keväällä melko nuorella ryhmällä, kun muun muassa osa ulkomaalaispelaajista harjoitteli kotimaassaan ja paikalla olleessa harjoitusryhmässä mukana oli useita U20-ikäisiä pelureita.

- Hyvä tuntuma on joukkueesta, mutta tietysti fakta on myös se, että eihän meillä ole ollut se joukkue kasassa, jolla lähdetään sitten sarjapisteistä pelaamaan. Paljon on ollut runkopelaajia pois ja se tarkentuu sitten, kun palataan omatoimiselta takaisin, toteaa Welling.

- Toisaalta se on ollut hyvä paikka noille nuorille, koska meillä on ollut kuitenkin myös kokeneempia pelaajia asettamassa sitä rimaa harjoituksissa. Se on ennen kaikkea noille nuorille pelaajille ollut tosi tärkeää ja hyvää kokemusta. Hyvää pohjaa ollaan saatu luotua tekemiselle ja sitten kun saadaan kaikki mukaan, niin päästään ottamaan seuraavia askeleita.

Harjoituskauden aikana ryhmä eli myös jonkin verran, kun pelaajia liittyi ryhmään eri aikoihin kauden jälkeisten lakisääteisten lomien päätyttyä. Welling ei nähnyt tätä ongelmana, vaan etenkin nuorten saaman näytönpaikan vuoksi hyvänäkin asiana.

- Ne kokeneemmat pelaajat, jotka eivät ole olleet vielä paikalla, niin tietävät kuitenkin mihin tulevat, sarjataso on tuttu ja ovat ammattilaisia. En näe sitä repaleisuutta ongelmana, vaan päinvastoin vain hyvä, että nuo nuoret ovat päässeet hyvin mukaan ja heillä on ollut tilaa olla tuossa.

- Ollaan pystytty harjoittelemaan pelillisiäkin asioita ja periaatteessa kaikki, mitä me tuolla tehdään, liittyvät jollain tavalla meidän pelaamiseen. Auttaa nuoria pelaajia sillä tavalla, että sitten kun tulee se paikka pelata, niin on jotain tarttumapintaa tekemiseen.

Ennen paluuta yhteisharjoituksiin on kuitenkin valmennuksellakin aikaa vetää happea loman merkeissä. Welling ei ole tarkempia suunnitelmia loman varalle tehnyt, mutta tietää tehtävää varmasti riittävän.

- Perheen kanssa vietetään varmasti aikaa. Meillä on mökki tuossa lähettyvillä, niin yritetään siellä olla mahdollisimman paljon. Viisihenkinen perhe kun on, niin tietää enää menoja varmasti riittää, naurahtaa Welling.