Maalivahdin vastuu kiehtoo kiekkosateessa viihtyvää Matthieu Herpiniä - "Tärkeintä on, että itse kokee pystyvänsä antamaan joukkueelle mahdollisuuden voittaa"

Maalivahdin paikka on ollut Matthieu Herpinille mieleinen pienestä pitäen. Vastuusta nauttiva torjuja säväyttää maalilla reflekseillään ja haluaa periksiantamattomalla otteellaan tarjota joukkueelle joka ilta mahdollisuuden voittoon.


Kun Matthieu Herpinin tapaa ensi kertaa, voi hyvinkin luulla keskustelevansa aivan kenen tahansa nuoren jääkiekkoilijan kanssa. Puheestakaan ei pystyisi uskomaan nuoren miehen olevan syntyperäinen ranskalainen, niin sujuvasti tarina soljuu suomen kielelläkin.

Herpin itsekin pitää itseään enemmän suomalaisena kuin ranskalaisena. Perhe muutti Ranskasta isän työn perässä Raumalle Matthieun ollessa 2-vuotias ja siitä lähtien nykyään 20-vuotias maalivahti on elänyt Suomessa.

- Olen kyllä pitänyt itseäni aina suomalaisena, ei sitä ranskalaisuutta ihan kauheasti itsessä ole jäljellä. Pienempänä lomilla käytiin paljon Ranskassa sukulaisten luona, mutta nykyään kesätkin menevät niin paljon harjoitellessa, ettei oikein ehdi. Enemmän isovanhemmat ja muut sukulaiset käyvät vuoden aikana sitten meidän luona Raumalla kotona, Herpin kertoo.

Jääkiekon pariin Herpin päätyi jo pienenä aloitettuaan kiekkokoulun. Nuorempana rinnalla kulki kuitenkin muitakin lajeja.

- Uintia, salibandya, jalkapalloa. Ihan kaikennäköistä on tullut kokeiltua, Herpin hymähtää.

Herpinillä on kaksi veljeä ja hän on veljessarjan nuorin. Pihapelitkin saattoivat olla osaltaan vaikuttamassa innostukseen maalivahdin roolia kohtaan.

- Aika usein se on mennyt niin kaikissa pihapeleissäkin, että pienin aina maalille. Varmaan se on sieltäkin kautta vähän lähtenyt, muistelee Herpin hymyssä suin.

Maalivahdin rooli kiehtoi muutenkin Herpiniä jo nuorena, vaikka pienimmissä junioreissa vielä hän pelasi kentälläkin.

- Pienempänä pelipaikat vaihteli ja olin kentälläkin, mutta kyllä tämä maalivahdin paikka on ollut itselle se juttu. Pääsee paljon vaikuttamaan pelin lopputulokseen omalla suorituksellaan, se on siinä vetänyt puoleensa.

Veljeskolmikon muutkin jäsenet, Louis ja Antoine ovat pelanneet jääkiekkoa. Louis oli pikkuveljensä tavoin maalivahti, kun taas Antoine pelasi hyökkääjänä. Yhteydenpito veljesten ja perheen kesken on tiivistä pelikauden aikanakin.

- Tosi paljon pidetään yhteyttä ja niiltä saa paljon tukea. Saa hyviä pointteja ihan tähän arkeenkin. Ei tule niinkään palautetta, vaan enemmän tsemppejä. Palautteet jätetään valmennuksen annettavaksi, naurahtaa Herpin.

Liiga-joukkueesta hieno kokemus

Viime vuodet Herpin on viettänyt hieman kiertolaiselämää, sillä kolmen edelliskauden aikana tutuksi ovat tulleet Turku, Tampere ja viimeisimmäksi Imatra, jossa hän torjui Ketterän U20-joukkueen maalilla. Haasteista huolimatta Herpin on ottanut kaikki kokemukset vastaan.

- Onhan se tietysti haastavaa, että aina joutuu ihmissuhteet ja muut rakentamaan alusta. On se ollut kuitenkin kasvattavaakin. Oppinut suhtautumaan asioihin uudella tavalla, Herpin miettii.

Ketterän kausi oli tuloksellisesti haastava joukkueen ollessa sarjan hännillä. Herpin sai kuitenkin kaipaamaansa vastuuta ja pelasikin vahvasti. Töitä tolppien välissä riitti, kun lähes illasta toiseen torjuntoja tuli päälle 40.

- Olihan viime kausi sillä tavalla haastava, kun ei paljon voittoja tullut. Itselle oli kuitenkin tosi tärkeä kausi, kun pääsi olemaan paljon vastuussa ja oli tosi paljon hommia maalilla. Tässä on viime vuosina noita pienempiä seuroja kiertänyt, niin on oppinut suhtautumaan siihen, ettei aina voita. Lähtee peleihin vain sillä asenteella, että tekee itse parhaansa ja pyrkii antamaan joukkueelle sen mahdollisuuden voittaa. Tärkeintä on, että itse kokee pystyvänsä antamaan joukkueelle mahdollisuuden, Herpin toteaa.

Työntäyteiset illat ovat muutenkin nuoren maalivahdin mieleen.

- Ehkä vähän tuollaiset kiireisemmät pelit maistuu paremmin, niin pysyy fokus pelissä, eikä ajatukset ehdi karkaamaan.

Yksi silmiinpistävistä asioista Herpinin pelaamisessa on ketterä liikkuminen maalilla ja vikkelä reagointi tilanteisiin. Torjuja kertookin, että se on ominaisuus, johon harjoittelusta on panostettu.

- Kyllä kesäharjoittelussa paljon on tullut tehtyä sellaisia reaktioharjoituksia. Kun on tälläinen vähän pienempi veskari, niin se pitää pystyä kompensoimaan jollain muulla. Reaktiot ja reagointi on yksi sellainen juttu, jolla sitä pystyy kompensoimaan. Liikkuminen ja periksiantamattomuus ovat varmaan isoimmat vahvuuteni.

Herpin pääsi keväällä näyttämään osaamistaan myös miesten tasolla, kun oli mukana liigajoukkueen harjoitusringissä.

- Olihan se hienoa päästä sinne mukaan. Siellä mentiin tosi kovaa kyllä. Tosi kiva oli päästä näkemään millaista se liiga-arki oikeasti on. Odotin ehkä vähän, että ero olisi ollut isompikin, mutta kyllä siellä kaikki pienet asiatkin tehdään niin tarkasti suunnitellusti, Herpin toteaa.

Vaikka Herpinillä silmissään siintääkin jääkiekkoammattilaisuus, niin täysin pelkkää jääkiekkoa miehen elämä ei Mikkelissä ole.

- Opiskelen ammattikorkeakoulussa tradenomiksi. On ihan hyvä, että on vähän muutakin tekemistä jääkiekon ulkopuolella ja myös joku suunnitelma olemassa jääkiekon jälkeenkin.

Perjantaina käynnistyvään sarjakauteen Herpin lähtee luonnollisesti tavoittelemaan mahdollisimman isoa vastuuta mikkeliläismaalilla.

- Tietysti tavoitteena on pelata U20:ssa mahdollisimman paljon ja voittaa paljon pelejä. Mestaruutta kohti tietysti lähdetään tekemään töitä, linjaa Herpin.