Jukka Ahvenjärvi palaa tauolta sorvin ääreen auttamaan pelaajia ja valmennusta intoa puhkuen

Jukka Ahvenjärvellä on parin viime vuoden aikana ollut aikaa tarkastella jääkiekkoa uudesta perspektiivistä. Nyt työn pariin palaa intoa täynnä oleva paljon nähnyt kiekkokonkari, joka haluaa olla päävalmentajan tukena ja auttaa pelaajia eteenpäin urallaan.


Pari viimeistä vuotta ovat olleet Jukka Ahvenjärven elämässä hieman tavallisesta poikkeavia. Pitkän päivätyön jääkiekon parissa tehnyt 59-vuotias Ahvenjärvi oli kaksi edellistä kautta kokonaan sivussa valmennustöistä. Välivuosia valmennustyöstä konkariluotsi kuvailee antoisiksi.

- Isona ajatuksena oli, että laitetaan ukkoa kuntoon. Olen koittanut kuntoilla paljon, että olisi fyysisesti hyvässä kunnossa, jotta jaksaa tehdä tätä työtä. Kovana tavoitteena on ollut palata takaisin sorvin ääreen tähän jääkiekkotyöhön. Kaksi vuotta sivussa oleminen varsinaisesta työstä on antanut ajan seurata toimintaa eri perspektiivistä ja antanut itselle myös paljon erinäköisiä ajatuksia. Paljon on tullut katsottua Liigaa, CHL:ää, Ruotsin sarjaa, Sveitsin sarjaa ja juniorisarjoja, Ahvenjärvi kertoo.

- Se on antanut itselle vähän sellaisen vapauden miettiä niitä juttuja. Uskon, että sieltä puolelta on tullut myös paljon energiaa, mistä ammentaa tähän uuteen kauteen.

Iso tekijä Ahvenjärven valmennustöihin paluun takana oli Jukurien uusi päävalmentaja Marko Tuomainen, jolle Ahvenjärvi oli ykkösvalinta tulevaan valmennusryhmään.

- Olihan se iso kunnia, että Marko soitti. Nyt on sitten kyse siitä, että pitää olla sanojensa mittainen mies. Kun on tälläisen kunnian saanut, niin pitää tehdä se työ mahdollisimman laadukkaasti ja auttaa päävalmentajaa onnistumaan työssään.

Ahvenjärvellä ja Tuomaisella on yhteistä historiaa JYPin penkin takaa, jossa Tuomainen toimi Ahvenjärven apuvalmentajana kaudella 2021-2022. Uutta jukurikäskijää Ahvenjärvi kuvailee rehelliseksi ja jämäkäksi valmentajaksi.

- Veke antaa jämäkän ja rehellisen palautteen pelaajille, mutta myös koko valmennustiimille. Hänen kanssaan on helppo keskustella ja käydä asioita läpi. Homman hedelmällisyys on mielestäni juuri siinä, että pystytään käsittelemään kipeätkin asiat. Olen sanonut monesti, että liian helppoa ei voi olla koskaan. Kehittyminen monesti tulee sieltä, kun on vähän niitä vastoinkäymisiä, vaikka ei niitäkään tietysti liikaa saa olla.

- Uskalletaan käydä asiat rohkeasti läpi ja koitetaan löytää ratkaisuja niihin. Mielummin haetaan ratkaisuja kuin, että jäädään pyörimään niihin ongelmiin. Uskon, että Veke on varmasti sellainen valmentaja, joka niitä ratkaisuja löytää juttuihin.

Muutkin valmennusryhmän jäsenet, Jesse Welling ja Riku Helenius olivat uran varrelta tuttuja Ahvenjärvelle, joten yhteistyö on alusta alkaen sujunut mutkitta. Uusi alku uudessa seurassa on ollut innostavaa aikaa myös kokeneelle kiekkomiehelle.

- Kyllä sen voi sanoa, että kun tähän ensimmäisiin harjoituksiin tuli, niin ihan villivarsana täällä on paahdettu menemään, Ahvenjärvi naurahti.

Kokemusta ja monipuolista tietotaitoa

Ahvenjärvi on todellinen konkari kiekkopiireissä, sillä valmennuskokemusta löytyy lähes 40 vuoden ajalta. Kotikaupunkinsa Kemin Lämäreistä 1980-luvun puolivälissä alkanut valmennuspolku vei miehen Jyväskylään vuonna 1994. Tuon jälkeen roolit ja seuratkin kaupungin sisällä ovat vaihdelleet, mutta Keski-Suomi on säilynyt kotina 30 vuoden ajan.

Jusun koulu on muodostunut etenkin Jyväskylässä jo käsitteeksi ja monet pelaajat vielä jälkeenpäinkin muistelevat lämmöllä aikaansa Ahvenjärven valmennuksessa. Ahvenjärven valmennuksesta eteenpäin urallaan on lähtenyt Sami Vatasen, Olli Määtän, Sami Nikun, Oula Palven ja Valtteri Kemiläisen kaltaisia koko kiekkokansalle tuttuja nimiä ja parhaimmillaan jokaisessa Liiga-joukkueessa oli vähintään yksi Ahvenjärven opissa ollut pelaaja.

- Sitä tietysti pitäisi kysyä pelaajilta, mutta mitä olen keskustellut pelaajien kanssa, joita olen saanut auttaa eteenpäin, niin sellainen rehellisyys ja luottamus asioihin siellä ovat nousseet esiin. Tehdään sovitut asiat sillä tavalla kuin on sovittu ja annetaan palaute siitä miltä homma näyttää, pohtii Ahvenjärvi maineensa taustoja.

- Pelaaja kyllä arvostaa rehellistä palautetta. Uskon, että ihan niistä perusasioista se tulee. Ei tässä mitään taikatemppuja ole ollut. Paljon tehty toistoja ja harjoiteltu. On upeaa, että on saanut auttaa monia pelaajia ja olla heidän matkassaan mukana.

Valmennusuransa varrella Ahvenjärvelle ovat tulleet tutuiksi lähes kaikki mahdolliset roolit valmennusryhmissä. Kokemusta on kertynyt myös useilta eri sarjatasoilta ja junioripuoleltakin. Ahvenjärvi uskoo monipuolisen kokemuksensa ansiosta pystyvän näkemään asiat eri näkökulmista ja sillä tavoin tukemaan muita valmentajia.

- Monien asioiden järjestelyssä on varmasti hyötyä ja keskusteluissa esimerkiksi maalivahtivalmentajan kanssa, koska olen toiminut samassa roolissa. Samalla tavalla myös päävalmentajan kanssa, kun tietää mitkä vastuut päävalmentajalla on olemassa ja mitkä paineet siellä voi olla. Sen kautta on helppo olla tukemassa ja siitä on varmasti apua.

Valmennustehtävien lisäksi Ahvenjärvi toimii myös Jukurien joukkueenjohtajana. Kokemuksen tuomat asiat ovat niitä, joita hän uskoo tuovansa mukanaan valmennusryhmän avuksi.

- Itselläni on varmaan sellainen iso kokonaiskuvan näkemys jääkiekkotoiminnasta ja pelistä isossa kuvassa. Pyrin taito- ja luistelupuolelle tuomaan myös omaa juttua. Joukkueenjohtajan roolissa sitten täsmällisyys ja aikatauluista huolen pitäminen, niissä olen aika tarkka.

Kokemuksesta ja pitkästä urasta huolimatta jaksaa edelleen joka päivä innostua uudestaan. Pelaajien ja pelin kehittäminen sekä uuden oppiminen pitävät liekin palamassa joka päivä.

- Ensimmäinen iso asia on se, mitä varten me harjoitellaan eli peli. Pelistä löytyy ne asiat, minkä pohjalle me harjoittelu rakennetaan. Valmennustyössä sitten tietysti tärkeää on oma kehittyminen ja että osaa kuunnella herkällä korvalla. Joka päivä voit oppia jotain uutta. Saat toisilta valmentajilta ja pelaajiltakin uusia juttuja, joiden avulla voit seuraavana päivänä auttaa ja kehittyä paremmaksi.

"Työmoraali on ollut todella korkea"

Uusi joukkue ehti tekemään töitä yhdessä kevään aikana reilun kuukauden ajan. Vaikka harjoittelu pitikin arjen melko työntäyteisenä liigajoukkueen osalta, ehti Ahvenjärvi myös tutustumaan seuraan hieman laajemminkin. Tekeminen miellytti kokeneen valmentajan silmää.

- Haluan ensimmäisenä nostaa esiin tuosta joukkueesta ja oikeastaan koko jukuriheimosta, että työmoraali on ollut todella korkea. Olen nähnyt edustusjoukkueen harjoittelua, mutta myös myös U18- ja U20-ikäluokkien harjoittelua. Kaikista pelaajista huokuu yhteinen hyvä tekeminen. Silloin kun joukkue tekee yhdessä hommaa, eikä jätä mitään tilannetta kesken, niin siitä seuraa yleensä jotain hyvää, Ahvenjärvi muotoilee.

Kevään Jukurit harjoitteli melko nuorella ryhmällä, jossa oli mukana myös useita U20-ikäisiä pelaajia kokeneempien rinnalla. Ahvenjärvi oli tyytyväinen yhteisen jakson aikana näkemäänsä työhön.

- Jäällä on tehty enemmän taitoon liittyviä asioita ja fysiikan kautta, mutta päästy myös vähän viisikkoharjoitteluunkin. Työmoraali on ollut kova ja jokainen pelaaja on halunnut kehittää itseään niin salilla kuin jäälläkin. Mitä tuota viisikkoharjoitteluakin näki, niin kyllä siinä vauhtia oli, kiekko pysyi matkassa ja muutama hieno maalikin saatiin tehtyä.

- Nuoruus tietysti näkyy siellä, mutta mielestäni vain positiivisena piirteenä. Siellä on sellaista positiivista iloa ja aktiivisuutta. Mukana olleille muutamille kokeneemmillekin pelaajille se peli-ilo tarttui varmasti ja heilläkin näkyi se aktiivisuus.

Kokenut valmentaja kuitenkin muistuttaa myös, että etenkin nuorempien pelaajien kohdalla isoin työ on vielä edessä. Jukureissa on Ahvenjärven mukaan tehty hyvää kehitystyötä ja samaa linjaa halutaan jatkaa myös tulevaisuudessa.

- Totta kai meidän täytyy muistaa, että tehty töitä vasta kuukausi ja eletty sitä sellaista honeymoonia. Kun se arki alkaa, niin nuorten miesten pitää muistaa mitä se arki oikeasti on. Se on kovaa työtä, palauttelua ja taas sitä työtä. Arki rullaa sillä tavalla, että laatu säilyy.

- Jukureilla on hyvä imu valtakunnallisesti, jopa kansainvälisestikin. Täällä on tehty hyvää työtä ja sitä kulttuuria yritetään pitää yllä sekä tuoda mahdollisesti jotain lisääkin. Jokaisen pelaajan kohdalla pitää tietysti miettiä lähtökohdat, mistä hän tulee ja mitä tarvitsee. Se on sitä tavoitteiden ja tarpeiden löytämistä. Työkalujen löytämisen jälkeen se on sitten sitoutumista työhön ja sen kautta mahdollisimman monesta toivottavasti saadaan varsinainen ammattipelaaja.

Ennen syksyn harjoituskauden alkamista on kuitenkin aikaa pitää pieni tauko töistäkin. Ahvenjärvi aikoo ainakin kerätä energiaa tulevaa kautta varten.

- Pyritään pitämään itsestä vielä parempaa huolta. Nyt on kuukausi aikaa itsellä enemmän harjoitella. Kun tähän työrytmiin pääsi, niin työt meinaavat viedä vähän mennessään. Syksyä kun valmistellaan, niin on ollut enemmän työtunteja tuossa. Työrytmi ollut sellainen, että halutaan saada paljon valmiiksi, niin ei ole itse ehtinyt niin paljon harjoittelemaan. Pitää tietysti myös muistaa vähän irrottautua näistä työkuvioista ja antaa ajatuksen mennä. Ei sitä tiedä vaikka jonkinlaisen lomamatkan tekisi ja kävisi Lapissa vähän hillaa poimimassa.