Osa 1: Kysymyksiä ja vastauksia koronatilanteesta Jukureissa

Lue ajankohtaisimmat tiedot Jukurien koronatilanteesta ja vastauksia meille esitettyihin kysymyksiin. Ensimmäisessä erässä käsittelyssä mm. mitä pelaajat tekevät ollessaan karanteenissa.


Alla ensimmäinen osa kysymyksiä ja vastauksia liittyen Jukurien koronatilanteeseen. Julkaisemme vastaavia katsauksia myös jatkossa, seuraavan kerran ensi viikolla.

Mikä on koronatartuntojen tilanne tällä hetkellä Jukureissa?
Tällä hetkellä kaikki altistuneet on testattu, sairastuneet ovat eristyksessä ja altistuneet, ei-sairastuneet ovat karanteenissa. Testituloksia odotetaan enää kahdelta Liiga-joukkueeseen kuuluvalta henkilöltä. Uusia tartuntoja ei ole havaittu tiistain jälkeen eli kokonaismäärä joukkueessa on 22. Kaikki tartunnat liittyvät suoraan U20-joukkueeseen.

Seuraamme tilannetta tarkasti edelleen, sillä taudin itämisaika voi olla melko pitkä. Uusia tapauksia voi siis edelleen tulla ilmi, vaikka tilanne nyt vaikuttaisi rauhalliselta.

Jukurien toimistohenkilöstö ei ole ollut missään vaiheessa altistunut, mutta toimisto on työskennellyt etänä tiistaiaamusta asti. Osa toimistohenkilöstöstä on lisäksi käynyt varotoimenpiteenä koronavirustestissä.

Lue Essoten tuorein tilannekuva 11.9.2020 tästä.

Missä kunnossa sairastuneet ovat? Millaisia oireita heillä on?
Kaikki ovat edelleen kotihoidossa. Osalla oireet ovat varsin lieviä, mutta on myös sairastuneita, joilla on hankalampia oireita. On myös tartunnan saaneita, joilla ei ole ollut missään vaiheessa lainkaan oireita.

Taudinkuva on ollut yksilöllisesti vaihteleva: oireina on ollut mm. päänsärkyä, flunssaisuutta, kuumetta ja huonovointisuutta. Taudinkulusta tiedämme lisää lähipäivinä.

Essote pitää yhteyttä sairastuneisiin päivittäin ja lisäksi Jukurit pitää tiiviisti yhteyttä sekä sairastuneisiin että altistuneisiin. Fyysisen kunnon lisäksi seuraamme ja tuemme myös heidän henkistä hyvinvointiaan tässä vakavassa tilanteessa.


Mitä eroa on eristyksellä ja karanteenilla? Ovatko altistuneen tai sairastuneen perheenjäsenet karanteenissa?
Tartunnan saaneet määrätään eristykseen. Tällöin ei saa liikkua missään, vaan pitää pysyä täysin kotona tai muussa eristyspaikassa. Ulos saa lähteä ainoastaan mennäkseen sairaalaan tai uusintatestiin.

Karanteenissa täytyy välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin henkilöihin. Ulos voi mennä, mutta muiden ihmisten kanssa ei saa olla tekemisissä.

Jos karanteenissa olevan henkilön koronatesti on negatiivinen, hänen kanssaan samassa taloudessa asuvat eivät ole karanteenissa. Jos henkilö on koronapositiivinen, hänen kanssaan samassa taloudessa asuvat katsotaan altistuneiksi, jolloin heidät määrätään karanteeniin.

Mitä pelaajat tekevät karanteeniaikana?
Jos pelaaja on terve, hän harjoittelee oman, valmennukselta saadun ohjelman mukaisesti. Pelaajat pitävät itsestään hyvää huolta myös karanteeniaikana.

Karanteenissa oleva pelaaja saa liikkua ulkona, mutta niin, että lähikontakteja ulkopuolisten kanssa ei synny. Hän saa esimerkiksi ajaa autolla syrjäiselle alueelle ja harjoitella siellä itsekseen. Sisätiloissa ei ole välttämätöntä pysyä, mutta muita ihmisiä on ehdottomasti vältettävä eikä julkisille paikoille saa mennä.

Jos pelaaja sairastaa koronaa, hän keskittyy täysin toipumiseen. Sairastunut on kotonaan eristyksessä, josta saa mennä ulos ainoastaan mennäkseen sairaalaan tai uusintatestiin.


Miksi Jukurien Liiga-pelaajien autoja on näkynyt kaupungilla, vaikka heidän pitäisi olla karanteenissa?
Osa on käynyt autollaan koronatestissä. Lisäksi he saavat mennä harjoittelemaan syrjäiseen paikkaan. Heille on myös järjestetty ruokahuolto niin, että he voivat hakea ennakkoon tilaamansa ruoat paikallisen ruokakaupan takaovelta valmiiksi pakattuna tapaamatta ketään. Tällöin he voivat liikkua kauppaan autolla ja takaisin kotiin. Autoja voivat käyttää myös heidän perheenjäsenensä, jotka eivät ole määrättyjä karanteenin (ks. edelliset kysymykset).

Näin somessa kuvan, jossa väitetään olevan Jukurien karanteenissa oleva pelaaja. Pitääkö tämä paikkaansa?
Ei pidä. Erilaisia huhuja on ollut liikkeellä, mutta ne ovat kaikki osoittautuneet vääriksi. On esimerkiksi ollut sekaannuksia, jossa toisen joukkueen pelaajaa on luultu karanteenissa olevaksi pelaajaksi. Sairastuneet ja altistuneet ovat ottaneet tilanteen erittäin vakavasti ja vastuullisesti. Ohjeita on noudatettu tunnollisesti.

Miksi sairastuneet ovat olleet viime viikonloppuna lieväoireisena kaupungilla ja altistaneet ihmisiä?
Vain yhdellä sairastuneella on ollut lauantai-iltana 5.9. oireena väsymys, mutta ei muita oireita. Jälkikäteen tämä on arvioitu taudin yhdeksi oireeksi. Koronaviruksen saanut voi olla tartuttava pari päivää ennen ensimmäisten oireiden alkua, joten henkilöt eivät ole olleet tietoisia mahdollisesta tartuttavuudestaan ollessaan oireettomia.

Onko seurassa ollut ohjeet, kuinka välttää tartuntoja? Onko niitä noudatettu?
Seurassamme on ollut ohjeena välttää kaikkia riskikokoontumisia ja -tilanteita jo ennen tätä tilannetta, ja tätä ohjetta on myös noudatettu hyvin. Tartuntojen leviämisen taustalla ei ole esimerkiksi juhlia tai muita massakokoontumisia. Urheilutoiminnassa on noudatettu annettuja ohjeita mm. hygieniasta. Oireilevat henkilöt ovat jääneet aina välittömästi pois toiminnasta, ja he ovat hakeutuneet koronatesteihin. Testejä on tehty kesän ja alkusyksyn aikana pelaajillemme ja henkilöstöllemme yhteensä yli 40. Kaikki ovat olleet tähän asti negatiivisia.

Tapahtunut on kuitenkin osoittanut, että voimme tehdä vielä enemmän koronaviruksen torjumiseksi ja leviämisen estämiseksi. Tiukennamme entisestään ohjeistusta ja muutamme myös organisaation sisällä käytäntöjä. Kerromme näistä muutoksista lisää myöhemmin.

Onko Jukurien pelaajilla ja henkilöstöllä ollut käytössään Koronavilkku? Onko sovellukseen ilmoitettu tartunnoista?
Sovellus on kaikilla, jotka ovat voineet ladata sen puhelimiinsa eli ehdottomasti suurimmalla osalla koko henkilöstöstä. Koronavilkun lataamista suositeltiin heti sen julkaisun jälkeen ja se otettiin tuolloin käyttöön hyvin aktiivisesti ja nopeasti. Joihinkin vanhempiin älypuhelinmalleihin sovellusta ei valitettavasti voi ladata. Sovellukseen on ilmoitettu tartunnoista ohjeistusten mukaan.

Essoten asiantuntija sekä joukkueen oma lääkäri ovat tarkistaneet jutussa olevat tiedot.

Seuraavassa vastauserässä paneudumme mm. koronaviruksen torjuntatoimiin Jukureissa.