Kotikulmat taakseen jättäneet Koskelan veljekset etsivät maisemanvaihdoksella uusia ärsykkeitä uralle

Valtteri ja Santeri Koskela lähtivät hakemaan uralle uusia haasteita Mikkelistä. Nuorien, mutta jo miesten peleistä kokemusta keränneiden veljesten tavoitteena on ottaa seuraava askel uralla liigatasolla.

Keväällä kättään parannellut Valtteri Koskela lähtee kaksosveljensä Santerin kanssa kamppailemaan liigavastuusta.


Parilla edelliskaudella mikkeliläisyleisöä ihastuttamassa oli tsekkiläinen veljespari Kovarcikit, Michal ja Ondrej. Molemmat kuitenkin alkavaksi kaudeksi vaihtoivat maisemaa, mutta ilman veljeksiä ei tämänkään kauden jukurijoukkueessa olla.

Santeri ja Valtteri Koskela pyyhkivät kotikaupunkinsa Jyväskylän pölyt jaloistaan ja siirtyivät reilut 100 kilometriä kaakkoa kohti Mikkeliin. Lähes koko uransa joukkuekavereinakin pelanneet 21-vuotiaat kaksoset pitävät vain positiivisena asiana oman veljen kanssa samassa joukkueessa pelaamista.

- Varmaan moni ulkopuolinen sitä miettii, että se on jotenkin paljon erilaista. Ollaan kuitenkin pienestä pitäen touhuttu paljon yhdessä, niin ei se samassa joukkueessa pelaaminen sillä tavalla eroa, Santeri pohtii.

- Kukaan ei tunne Santeria yhtä hyvin kuin minä tunnen, niin se varmasti auttaa sillä tavalla, Valtteri toteaa.

- Ja pystyy antamaan palautteen aika suoraan, eikä tarvitse miettiä niin paljon mitä toinen ajattelee. Se on kanssa ihan positiivista, lisää Santeri.

Jääkiekko on ollut pienestä pitäen iso osa veljesten elämää. Vaikka pelipaikat ovat olleetkin erit, niin keskinäinen kilpailu on ajanut molempia eteenpäin.

- Paljon jutellaan treenamisesta, peleistä ja muusta. Jos toinen lähtee treenaamaan, niin ei sitä itsekään voi jäädä paikalleen, vaikka vähän väsyttäisi. Kova kilpailu on ollut pienestä pitäen. Kyllähän se aina pitää parempi olla kuin veli, Santeri naurahtaa.

Ulkonäöllisesti kaksikko on kuin samasta puusta veistetty. Veljekset kuitenkin kieltävät, että yhdennäköisyyttä olisi hyödynnetty ainakaan jekkuiluun nuorempanakaan.

- Kyllä meidät aika monesti sekoitetaan ja varsinkin, kun on uusi joukkue, niin silloin aluksi on vaikeampi tunnistaa. Kyllä meidät kuitenkin aika äkkiä oppii tunnistamaan, Valtteri myöntää.

- Vallulla on vähän pidemmät hiukset ja ehkä vähän skrodempi äijä, niin siitä ehkä erottaa, Santeri arvioi.

Luonteeltaankin veljekset arvioivat olevansa hyvin samankaltaisia.

- Aika samantyyppisiä kyllä ollaan. Ulkopuolelta ehkä helpompi sanoa eroavaisuuksia, mutta aika samanlaisia tyyppejä ollaan omasta mielestä, Santeri sanailee.

Tuttu valmennus ja uusi mahdollisuus toivat Mikkeliin

Veljeksistä Santeri on pelannut muutamia KeuPassa pelattuja lainapestejä lukuunottamatta kiekkoillut koko uransa JYPissä. Valtterin viime kausi kului Mestis-mestari IPK:n takalinjoilla, mutta muuten hänenkin uransa on kulunut Keski-Suomessa kotikulmilla. Molemmat lähtivätkin ennen kaikkea hakemaan uusia tuulia uralle Mikkelistä.

- Siinä kun on ollut pitkään tutussa ympäristössä, niin tekee varmasti hyvää saada vähän uutta ärsykettä itselle. Mikkelin näin tosi hyvänä vaihtoehtona tähän hetkeen, kun täällä on monet nuoret pelaajat kehittyneet ja päässeet eteenpäin. Siinä hyvin pitkälti syy, miksi tänne lähdettiin, Santeri kertoo.

- Viime kausi oli käytännössä ensimmäinen itselle Jyväskylän ulkopuolella. Tietysti tuttu valmennuskin vaikutti siihen, että tänne päätti sitten lähteä, Valtteri yhtyy veljensa sanoihin.

Jukurien uusi päävalmentaja Marko Tuomainen oli veljeksille tuttu jo Jyväskylästä ja Valtterille mies tuli vielä tutummaksi menneellä kaudella, kun hän luotsasi IPK:ta.

- Todella jämäkkä ja fiksu valmentaja, tiivistää Valtteri.

- Hyvin sellainen ihmisläheinen valmentaja, tulee toimeen niin nuorten kuin kokeneempienkin pelaajien kanssa, Santeri jatkaa.

Jyväskylän vuosilta yhteistä historiaa Koskeloilta löytyy myös apuvalmentaja Jukka Ahvenjärven kanssa.

- Pari vuotta pääsi itse siinä Jyväskylässä olemaan. Sellainen vanhan liiton jämäkkyys siinä on, mutta tosi paljon olen tykännyt hänen tyylistään, veljekset arvioivat kuin yhdestä suusta.

Lisää voimaa hakusessa

Mennyt kausi oli veljeksillä hieman erilainen. Valtteri pääsi pelaamaan isolla vastuulla IPK:n mestarijoukkueen puolustuksessa Mestiksessä ja teki tehot 4+15. Santeri kärsi kauden aikana puolestaan loukkaantumisesta, mutta esiintyi kuitenkin 30 liigaottelussa JYPin paidassa.

- Viime kausi oli hyvin rikkonainen, oli paljon loukkaantumisia. Paljon sai kuitenkin kokemusta siitä liigavauhdista ja uskon, että se auttaa tulevaan, vaikka niitä loukkaantumisia paljon olikin, muotoilee Santeri.

- Oli oikein onnistunut kausi ja mestaruus oli hieno juttu. Siitä sai paljon kokemusta, mitä voittaminen vaatii. Tietysti kiva pelata sellaisessa paikassa, missä sitä roolia on tarjolla ja Liigassa sitä ei viime kaudella ollut. Toivotaan, että tulevalla kaudella se paikka aukeaisi kunnolla. Isossa roolissa pääsi Iisalmessa pelaamaan ja kehitystä tuli, niin innolla odottaa jo uutta kautta, Valtteri summaa.

Pelaajina molemmat kokevat olevansa omilla pelipaikoillaan monipuolisia pelaajia.

- Yritän olla kiekollinen puolustaja ja aika sellainen monikäyttöinen pelaaja, että pystyy laittamaan tilanteessa kuin tilanteessa kentälle, Valtteri kuvailee itseään.

- Itselläkin ne vahvuudet ovat siinä monipuolisuudessa. Pystyn pelaamaan kahteen suuntaan hyvin. Sentteri kun olen, niin pystyy tekemään peliä hyökkäyssuuntaan, mutta myös puolustamaan. Pystyy pelaamaan ylivoimaa ja alivoimaa tarvittaessa. Omat vahvuudet on luistelussa, kertoo Santeri.

Molemmat veljeksistä ovat jo päässeet pelaamaan Liigaakin: Santerilla on vyöllään 115 liigaottelua ja Valtterilla 48, jonka lisäksi miesten peleistä kokemusta on Mestiksestä reilun 130 ottelun verran. Kaksikolle on selvää, mitä seuraavan askeleen ottaminen Liigassa vaatii.

- Voimaa pitää saada lisää, mutta myös se, että pystyy käyttämään liikettä ja nopeutta kentällä. Uskaltaa pelata niillä omilla vahvuuksilla, Santeri arvioi.

- Voimatasoja pitää tosiaan saada ylöspäin liigatasolle. Sitä jämäkkyyttä vielä kehitettyä. Sitä kautta sitten pystyy varmasti tekemään paremmin tulosta Liigassakin, toteaa Valtteri.

Tavoitteista puhuttaessa molemmilla ajatukset ovat vahvasti nykyhetkessä.

- Tavoitteet lähivuosille on se, että pystyy ottamaan sen liigapaikan ja näyttämään, että pystyy pelaamaan siellä. Sen jälkeen tietysti tulee sitten uusia tavoitteita, mutta se on tällä hetkellä, mitä kohti tehdään hommia, Santeri linjaa.

- Kyllä sitä nyt haluaa ottaa sen stepin liigarosteriin ja ottaa sen vakituisen paikan liigajoukkueesta. Sen jälkeen sitten Keski-Euroopan sarjat voisi olla kiinnostavia, mutta sen sitten aika näyttää, Valtteri miettii.